Informatie voor u en uw konijn
Gaat u voor het eerst een konijn kopen, is het zo lang geleden dat uw geheugen wel een opfris moment kan gebruiken of bent u gewoon leergierig? Wacht dan niet langer en lees onze informatie!
EEN BLIJ KONIJN!
Een konijn heeft (net als wij) een aantal levensbehoeften. Dit zijn:
- Een maatje
- Voldoende beweging en uitdagende speeltjes
- Elke dag schoon water, goed droogvoer en onbeperkt hooi
- Verse groenten (altijd opbouwen)
- Veel liefde, dit blijkt uit aandacht geven/het konijn aaien
- Een ruim, schoon verblijf met een gevaccineerd konijn die nette nageltjes heeft
Dit zijn de belangrijkste punten om uw konijn blij en gezond te houden! Hier onder vind u
uitgebreide informatie.

Thuis worden in de wereld van de Bunnies
Een konijn houdt van aandacht, krijgt graag een aai over de bol, maar is geen knuffel. De meeste konijnen houden er niet van om opgepakt te worden omdat het prooidieren zijn. Natuurlijk proberen wij onze bunnies zo veel mogelijk te laten wennen aan mensen. Daarom nemen wij ze elke dag op schoot en blijven we bij ze zitten als ze buiten in de ren aan het spelen zijn.
Een konijn is samen met de hond en de kat het populairste huisdier in Nederland. Echter word vaak gedacht dat een konijn in tegenstelling tot een hond niet veel tijd kost maar niets is minder waar. Een konijn is juist een sociaal dier dat veel contact nodig heeft met (het liefste) een soortgenoot en/of met mensen.
Wat u het beste kunt doen voor dat u bij ons een bunny komt halen staat beschreven onder het kopje Verhuizen. ;)
Onze kleintjes mogen verhuizen als ze 8 a 10 weken zijn. We kijken per konijntje of ze sterk genoeg zijn om te verhuizen. Als wij denken dat het beter is dat het konijn nog even bij de moeder moet blijven laten wij dit u weten en kunnen we een nieuwe datum prikken om het konijntje op te halen.
Soms hebben we ook oudere dieren te koop. Deze konijnen zijn dan ook te vinden onder het kopje nestjes.

Een maatje
Waarom is het beter om twee konijnen aan te schaffen? Welke combinatie is het beste? Koppelen?
Waarom u niet beter één maar twee konijnen kunt houden is simpelweg omdat twee konijnen veel gelukkiger zijn dan een konijn dat alleen moet leven.
Een konijn is een sociaal dier dat behoefte heeft aan gezelschap van soortgenoten. Als u twee konijnen heeft herkent u vast die mooie momenten zoals dat ze elkaar wassen, samen lekker knus liggen te chillen of te slapen, kopjes geven aan elkaar, samen eten, samen spelen etc. Konijnen genieten duidelijk van elkaars aanwezigheid en zijn duidelijk blij met elkaar. Het grootste voordeel van twee konijnen is dat een konijn zich nooit eenzaam hoeft te voelen!
Ram + Voedster
De beste combinatie is een ram met een voedster. Uiteraard moet de ram zodra zijn balletjes ingedaald zijn gecastreerd worden. De voedster kunt u eventueel op latere leeftijd laten helpen. (Informeer hier over bij uw eigen dierenarts want niet iedere dierenarts opereert vanaf de zelfde leeftijd) Als u twee jonge konijnen heeft kunt u deze het beste met een leeftijd van 12weken uit elkaar halen. De meeste konijnen zijn rond de drie maanden vruchtbaar. Zelf adviseer ik om bij de ram vanaf 10weken elke dag even te checken of zijn balletjes al ingedaald zijn. Onze Spyker had namelijk met de leeftijd van 10weken al zichtbare balletjes. Kleine konijnen zijn vaak eerder vruchtbaar dan grote konijnen. Als de ram vervelend gedrag vertoont richting de voedster zonder dat zijn balletjes zichtbaar zijn kunt u ze ook beter uit elkaar halen. Als bijvoorbeeld de ram al gaat rijden op de voedster is dit vervelend en stress gevend voor haar. Als het jonge rammetje gecastreerd is moet u ze nog +- 2weken apart houden. (of in ieder geval tot de castratiewond dicht is). In de tussen tijd is het belangrijk dat de konijnen elkaar nog kunnen zien en ruiken. Als je ze dan weer gaat koppelen kunnen ze op elkaar gaan rijden en achter elkaar aan gaan rennen. Dit is helemaal niet erg, ze moeten samen even kijken wie van de twee de baas is. ;)
Voedster + Voedster
Twee jonge voedsters kunnen ook goed met elkaar overweg. Alleen rond de leeftijd van 3 a 4 maanden komen de hormonen om de hoek kijken en kunnen ze gaan vechten met elkaar. Als je ze een paar keer op elkaar ziet rijden is dit helemaal niet erg als ze maar niet écht gaan vechten...
Het beste recept voor het behouden van de harmonie tussen twee konijnen is simpelweg: ruimte.
Konijnen moeten de kans krijgen om elkaar te kunnen ontwijken als ze even 'geen zin' in elkaar hebben.
Ram + Ram
De volgende combinatie is niet aan te raden, ram + ram. Twee rammen gaan snel vechten met elkaar als ze de leeftijd van 3 maanden hebben gepasseerd. Ik moet er wel bij zeggen dat niks onmogelijk is! Onze twee broertjes Snow & Pearl zijn nu al weer een jaar gelukkig samen. Hun baasjes hebben ze beide laten castreren op jonge leeftijd en ze hebben zeeën van ruimte. Het is altijd een grote gok maar dus niet onmogelijk.
Bij oudere konijnen gaat het koppelproces iets anders in zijn werk. Het is ten eerste nooit slim om een jong konijntje van 8 weken bij een volwassen konijn te zetten. Het jonge konijn wordt dan niet geaccepteerd of overrompelt door het oudere konijn. Als u interesse heeft in de informatie van het koppelen met volwassen konijnen kunt u ons een berichtje sturen!


Huisvesting
De konijnen binnen of buiten houden?
Al onze konijnen worden buiten geboren en zijn daarom ook geschikt om buiten te huisvesten. De konijnen binnen houden is natuurlijk veel gezelliger maar helaas niet altijd mogelijk. Het huisvesten van een binnen konijn is anders als voor een buiten konijn.
Een binnen konijn
Zet het hok van de konijnen nooit onder een open raam, bij de verwarming, in de zon en ook niet op de tocht. Als u hier rekening mee houdt word het konijn niet ziek of oververhit. Een binnen hok voor de Nederlandse hangoor dwerg is minimaal 120x50 en krijgt minimaal 3uur per dag de vrijheid om los rond te lopen. Het ideaalste is natuurlijk als het konijn zijn eigen plekje heeft (het hok) en verder de hele dag los mag lopen in de kamer. Denk er wel aan om het huis konijn proef te maken! Zorg dat ze bijvoorbeeld niet bij snoeren en draden kunnen komen. De beste bodembedekking voor in een binnen kooi zijn: Stro, hemparade of organische bodembedekking die uit een valt als het vochtig word zoals back-to-nature, geperst stro of papier. Zaagsel en kranten zijn af te raden omdat dit geen urinegeur opneemt.
Een buiten konijn
Zet het buiten hok uit de tocht, uit de zon en zorg dat er geen regen in kan komen. Een buitenhok moet ook een nachthok hebben waar het konijn eventueel rustig kan schuilen. Bij een buiten konijn hoort het baasje goed rekening te houden met het weer! In de warmere maanden kan het konijn bij 24graden al last krijgen van de warmte. Zorg daarom dat er een koelsteen/ice-pod/bevroren waterfles in het hok aanwezig is. Als het hok op de tegels staat, hou deze dan vochtig met water. Als het extreem warm is zetten wij de parasol boven de hokken en leggen we vochtige, witte doeken over de hokken heen. Het konijn kan beter tegen de temperaturen in de koude maanden van het jaar. Ze ontwikkelen zelf een wintervacht en kunnen tot wel -10graden buiten overleven. Zorg er wederom voor dat het hok wind/waterdicht is en geef het konijn extra stro om zich warm te houden.
Wij hebben zelf houtvezel of hemparade in de buitenhokken en leggen er stro bovenop als het kouder word. Twee konijnen houden elkaar ook gezellig warm. ;)

Voeding
Wat is nou goede voeding voor uw konijn? Hoeveel hooi, wat voor voer, konijnensnoepjes? Lees het hier!
Een konijn heeft per dag het volgende nodig:
- Vers water
- Onbeperkt hooi (dag en nacht)
- 25g konijnenvoer per kg lichaamsgewicht (Biks)
- Groenvoer
- Geen konijnensnoepjes!
Hooi:
Het konijn zou dag en nacht de beschikking moeten hebben over onbeperkt hooi. Bijna al de voedingsstoffen die een konijn nodig heeft halen ze uit hooi, groenvoer en blindedarmkeutels. (die eten ze ook op) Te weinig hooi kan gebit en gezondheidsproblemen veroorzaken.
Konijnenvoer:
Een konijn heeft vanaf de leeftijd van zes maanden 25g konijnenvoer per dag nodig. Dit lijkt heel weinig maar is zeker voldoende. Het eerste half jaar mag het konijn best wat meer konijnenvoer eten. Dat komt omdat het konijn in deze tijd nog moet groeien. Het beste voer wat u kunt geven is biks. In de biks brokken zit alles wat het konijn nodig heeft. Als u gemengd voer heeft zal het konijn selectief gaan eten en krijgt het waarschijnlijk niet de juiste voedingstoffen binnen. Onze bunnies krijgen de konijnenkorrel van: Havens, Green-Line. Als onze voedsters drachtig zijn/hun nest moeten voeden krijgen zij ander voer waar extra eiwitten in zit.
Maar let op! Niet elk konijnenvoer bevat de zelfde voedingsstoffen. Kijk daarom op het pak van uw eigen voer hoeveel gram konijnenvoer ze aanbevelen. (dit word meestal aangegeven per 1kg lichaamsgewicht)
Groenvoer:
Groenvoer moet altijd opgebouwd worden. De Nederlandse hangoor dwerg heeft over het algemeen een gevoelig darmstelsel. Je kunt daarom niet gelijk een hele bos wortelen aanbieden. Je moet groenvoer per soort opbouwen. Het beste is om het aanbod zo gevarieerd mogelijk te houden. Opbouwen doe je door een kleine hoeveelheid van bijvoorbeeld peterselie te geven en de dag er na wat meer te geven. Zodra je ziet dat het konijn zijn keutels niet meer mooi rond, droog en hard zijn gaat het opbouwen te snel. Neem dan even een 'pauze' en ga weer verder zodra de keutels weer normaal zijn.
Konijnensnoepjes:
Konijnensnoepjes... tja, heel leuk om te geven maar zeker overbodig. In bijvoorbeeld 'yoghurt drops' of 'kracker knaagsticks' zitten veel overbodige stoffen die het konijn niet nodig heeft. Je kunt beter een stuk fruit aanbieden als snoepje dan een knaagstick.
De darmen van een konijn moeten altijd in beweging blijven. Vandaar dat onbeperkt hooi heel belangrijk is. Wij geven onze konijnen in de ochtend een hoop hooi en in de avond biks. (het hooi kan dan in de avond eventueel nog bijgevuld worden. En geloof mij, ze weten precies wanneer het etenstijd is.

Speelgoed
Een konijn houdt van rond rennen, binkies maken, graven, knagen en heeft daarom voldoende speelgoed en speelruimte nodig. Er zijn gelukkig heel veel speeltjes voor konijnen! Alleen het baasje moet zorgen voor een ren aan het hok om in te spelen of het konijn de gelegenheid geven om in de kamer/de tuin rond te razen.
Speelgoed voor het konijn
- Een tunnel
- Een bal om over heen te springen (zie foto) of een kleine bal met een belletje er in
- Een zandbak (of koop een plastic bak, een pak zand en maak je eigen zandbak)
- Een intelligentiespel (om wat lekkers te zoeken, dit stimuleert het natuurlijke gedrag van uw bunny)
- Knaagattributen zoals een tunnel, bal of huisje (natuurlijke basis)
- In het hok kunt u ook kleinere knaagspullen neerleggen
- Een doos met gaten
- Met wc rollen en dozen kunt u leuke speel en knaag attributen maken voor uw bunny
- Een snacklijn (hang wat lekkers aan een waslijn waar uw bunny net bij kan!)
- Een huisje om in te schuilen en/of om op te klimmen
Als het konijn aan materialen gaat knagen waar hij eigenlijk niet aan mag zitten is dit een teken van verveling en is er nieuw speelgoed nodig!

Extra verzorging
Vaccinaties
Al onze bunnies zijn ingeënt tegen VHS en Myxomatose. (Myxo-RHD1-RHD2)
Echter zijn onze jonge bunnies niet ingeënt als ze hier verhuizen. Dit laten wij over aan de nieuwe enthousiaste baasjes. Dit doen wij omdat onze dierenarts de enting pas aanraad met een leeftijd van 10 weken en onze kleintjes verhuizen meestal met de leeftijd van 8 weken. We raden wel aan om niet langer te wachten met enten als dat nodig is.
Manicure
Het konijn heeft aan zijn voorpoten 5 tenen en aan de achterpoten 4 tenen. Aan de voorpoten hebben ze net als wij een duim. De duim zit iets hoger als de andere 4 nagels.
De nagels van konijnen groeien altijd door en moeten daarom bijgehouden worden. Als uw konijn veel op de stenen rond huppelt zullen de nagels als het waren geveild worden en is knippen soms niet nodig. Als dit niet het geval is moet u de nagels van het konijn bijhouden en met een speciale schaar knippen. Als u dit zelf niet durft of niet goed in kan schatten van af welk punt u de nagel af kan knippen (dat je niet in de teen/het vlees knipt want dit doet veel pijn) dan kan je dit ook bij de dierenarts en bij sommige dier speciaalzaken laten doen.

Verhuizen
Verhuizen, voor de baasjes een moment om naar uit te kijken, voor de bunnies een spannend proces.
Als u bij ons een konijntje komt halen begint het hele avontuur. De bunnies gaan in een reismandje, hebben hun eerste autorit, krijgen een nieuwe omgeving, met nieuwe geuren, nieuwe geluiden noem het maar op. Dit is niet niks voor een konijn, daarom is het aan te raden om ze de eerste paar dagen met rust te laten zodat ze kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving.
Tips voor je een konijn gaat halen:
- Zorg er voor dat het hok thuis klaar staat.
- Een konijn kan in een doos vervoerd worden maar het beste in een vervoersmandje met wat hooi voor onderweg. In een doos krijgt het konijn minder goed zuurstof binnen en is een donkere/afgesloten ruimte stres gevend. Vooral bij langere reistijden is een vervoersmandje veel handiger.
- Vraag ons om tips voor een handig hok, stevige ren, overig materiaal, speeltjes, voeding om van te voren in huis te halen etc.
Van ons krijgt u het volgende mee bij de verhuizing:
- Een zakje overgangsvoer. Zodat het konijntje kan wennen aan zijn nieuwe voer.
- Een informatie boekje. Hier staat o.a. in welke voeding het konijntje gewend is.
- Lekkere kruiden. Om de bunnies te verwennen als ze naar hun nieuwe thuis gaan.
- Een verrassing

Nederlandse Hangoor Dwerg
De Nederlandse hangoor dwerg. Wat kan ik er zelf over vertellen. 'Eén en al liefde, rust, luiheid, vleugje ondeugendheid er door heen, maar vooral heel erg lief.'
Naast een heel fijn karakter (wat uiteraard bij elk konijn anders is, net ons bij ons) heeft de NHD ook een heel schattig en geblokt uiterlijk. Persoonlijk vind ik de bolle koppies van het ras heel mooi en wegen ze gemiddeld tussen de 1200/1800gram. Hier door zijn ze prima op te tillen ook al vind niet ieder konijn dit even leuk. Ik pak mijn kleintjes iedere dag een keer op zodat zij dit gedrag gewend zijn en ze ook zeer tam worden. Het is aan de nieuwe baasjes thuis om de bunnies voldoende liefde en aandacht te blijven geven. ;)
Geschiedenis
De NHD is een erg populair ras wat gemiddeld wel 8 tot 10jaar oud kan worden.
Het ras is ontstaan in 1952 door een kruising tussen de kleurdwerg en een Duitse hangoor. (Een Duitse hangoor weegt ongeveer 5,5 kg) In 1964 werden de eerste Hangoordwergen gepresenteerd op een Nederlandse show. Hoewel de dwergen toen dicht bij het gewenste uiterlijk kwamen, waren de nakomelingen nog steeds erg verschillend in grootte, vorm en oren. Pas in 1973 was het ras van volbloeddieren compleet.
Uiterlijk
Het postuur van een NHD konijn is kort. Ze zijn geblokt van bouw, korte nek, afgeronde kont, korte poten en ze staan stevig op hun benen. De kop is breed, heeft een ronde vorm en het neusbeen is gebogen. (de NHD heeft dus geen spitse kop) De oortjes hangen langs het kopje en zijn lepelvormig, waarbij de uiteinde ook afgerond zijn.
De pels (vacht) is normaal van lengte, zacht met een dichte onder vacht.
De Nederlandse hangoor dwerg ziet er uit als een miniatuur Franse hangoor. Beide konijn zijn geschikt als huisdier, de ene is alleen een flik stuk groter als de ander.

Foto: Avia blauw-otter NHD / Ford blauwe Franse hangoor. Leeftijdsverschil: 10 dagen.
Franse Hangoor
De Franse hangoor. Daar heb ik zelf nog niet zo veel ervaring mee als met de Nederlandse hangoor dwerg, maar ik werd gelijk verliefd op het ras!
Net zoals de NHD is de Franse hangoor een lief en rustig ras met een vleugje ondeugendheid in het karakter. In tegenstelling tot de NHD is de Franse hangoor wat minder snel schrikkerig. Deze lieve reuzen houden zeker van aandacht, een aai over de bol, spelen maar vooral van luieren. Wat ik merk aan onze eigen Franse hangoor Ford, is dat ze gelijk al heel nieuwsgierig was naar haar nieuwe omgeving en op onderzoek uit ging. De NHD moet naar mijn ervaring rustig aan wennen aan de nieuwe omgeving, maar de Franse hangoor is zeker niet bang aangelegd!
Geschiedenis
De Franse hangoor is ontstaan door een Engelse hangoor te kruisen met een Vlaamse reus. De Franse hangoren uit die tijd waren veel lichter als de Fransen die we nu de dag kennen. In 1907 is de Franse hangoor erkend in Nederland.
Deze mooie lieve lobbesen waren vroeger een typische vleesras. Ze werden voornamelijk gefokt in de kleur wildkleur omdat er in die tijd werd gezegd dat wildkleur konijnen het beste vlees voortbrachten. Naast de vleesproductie werden de Franse hangoren ook ingezet om de kwaliteit van het Engelse konijnenras te verbeteren.
Gelukkig staat de Franse hangoor nu bekend als een lief, lomp en groot knuffelkonijn.
Uiterlijk
De Franse hangoor heeft een volle achterhand die kogelrond is. Hoe minder botten je voelt hoe beter. De nek is kort, krachtig en de schouders zijn breed. De benen zijn kort, stevig, dik, grof en gespierd. Het gewicht van de Franse hangoor ligt tussen de 5 en 7 kg. De beharing is dik, zacht, glanzend en heeft veel onder wol. De pels (vacht) is iets langer dan bij andere grote konijnenrassen. De Franse hangoor heeft een mooie dikke kop met goed zichtbare wangen en een gebogen neus. De oren van de Franse hangoor hangen mooi recht langs de kop met de schelp naar binnen gedraaid.

